De circulaire grootkeuken
duurzaamheid is niet voor spek en bonen
Circulariteit draagt bij aan een duurzamere wereld, maar niet alle duurzame initiatieven dragen bij aan circulariteit. Circulariteit focust zich op kringlopen van grondstoffen, terwijl duurzaamheid breder betrekking heeft op mensen, de planeet en economie. De producten van nu zijn de grondstoffen voor later.
Wij vinden circulariteit belangrijk en zien steeds vaker dat onze klanten deze gedachte delen. Aan ons de taak om continue de markt te verkennen en de mogelijkheden in de vertaalslag naar de grootkeukeninrichting inzichtelijk te maken. We blijven onze leveranciers constant uitdagen op het gebied van duurzame en circulaire toepassingen.
Onze ambitie is om in de toekomst een keuken zonder stekkers en vaatwasmachines zonder water te kunnen aanbieden. Maar hoe maak je nú de vertaalslag naar circulariteit binnen de grootkeukentechniek?
Circulariteit, een appeltje voor de dorst
FM Grootkeukentechniek bepaalt graag samen met jou welk vlees je in de kuip kan hebben. Wij hebben vier hoofd ingrediënten waarmee wij jouw à la carte gerecht kunnen samenstellen.
Hoe definieer je een circulaire keuken?
De mate van circulariteit kan worden bepaald aan de hand van de zogenaamde R-ladder (zie hieronder). Hoe hoger een strategie op deze lijst (ladder) van circulariteitsstrategieën staat, hoe circulairder de strategie is. Waarbij R1 de hoogste trede is (bron: RVO).
Circulariteit is te vertalen naar:
- - Reduce (R1 en R2) - Bovenaan de ladder staat het verminderen van consumptie en productie en het slimmer maken en gebruiken van producten.
- - Reuse (R3 en R4) – In het midden staat levensduur van producten en onderdelen verlengen.
- - Recycle (R5 en R6)- Onderaan staat het nuttig toepassen van materialen, die anders gestort zouden worden.
Om deze ladder van circulariteit binnen grootkeukeninrichting toe te passen kunnen we kijken vanuit een bestaande situatie welke apparatuur wel of niet door kleine aanpassingen hergebruikt kan worden.
Een voorbeeld: in de grootkeukeninrichting wordt veelal met rvs gewerkt, wat een circulair materiaal is. Door bestaand rvs materiaal te demonteren en vervolgens te bewerken, is het 'nieuwe' product weer jarenlang in te zetten in jouw grootkeukeninrichting. Voor de rvs bladen passen we als versteviging omega profielen toe in de plaats van onderlijming van multiplex of spaanplaat met waterafstotende coating.
Dit vergt een mate van creativiteit en flexibiliteit echter de mogelijkheden zijn er. Het begint met circulair denken. In dit geval is in de ladder van circulariteit 3. Re-design & 4. Re-use van toepassing.
Wanneer er geen bestaand materiaal is kunnen we in samenspraak met de fabriek bekijken welke restmaterialen zij beschikbaar hebben om tot een nieuw ontwerp te komen. Als we een circulaire invulling willen geven aan een project is de insteek om de grondstoffen zo optimaal mogelijk te benutten.
Plan een adviesgesprek
Of vraag onze inspiratiebrochure aan
Wat kost een circulaire keuken?
Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van de indeling, de beschikbare m² en de gewenste functionaliteiten. Het valt niet uit te sluiten dat een circulaire keuken meer kost dan een niet circulaire keuken. Het verschil ontstaat door de factor arbeid. Wanneer we een circulaire invulling geven aan de keukeninrichting is er meer inzet van arbeid nodig om bestaande grondstoffen/producten tot nieuwe producten te maken. Wanneer de klant bijvoorbeeld besluit een koelcel te hergebruiken i.p.v. vernieuwen, dan kost het niet meer.
Plan een adviesgesprek
Of vraag onze inspiratiebrochure aan
Hoe kan ik mijn keuken circulair en duurzaam inrichten?
Niet alle producten binnen de grootkeuken kunnen vanuit de circulaire gedachte toegepast worden. Wanneer circulair niet mogelijk is, gaan we kijken naar de meest duurzame invulling.
Per productgroep letten we op andere aspecten. Hieronder een paar voorbeelden:
- Productgroep Koeling – milieuvriendelijke koudemiddel, minimaal energieverbruik, efficiëntie
- Productgroep Bereiding – optimale opbrengst van de energiebron
- Productgroep Vaatwas – minimaal verbruik van energie, water, zeep en chemie
- Productgroep Uitgifte – frontpanelen met FSC of PEFC-keurmerk en uitgiftebladen geproduceerd conform HybriQ + -technologie (o.a. toepassing van hergebruikte grondstoffen) en uitgiftebladen geproduceerd uit hergebruikte grondstoffen in combinatie met vernieuwde technologieën
Plan een adviesgesprek
Of vraag onze inspiratiebrochure aan
Hoe geeft FM Grootkeukentechniek invulling aan circulariteit?
Juist door vraagstukken van onze klanten en onze ambitie van het bedrijf hebben we in onze organisatie ook invulling gegeven aan circulariteit. Om de vertaalslag te maken naar circulariteit moet je beginnen met circulair denken.
In december 2020 zijn we verhuisd van ons pand in Rotterdam aan de Matlingeweg naar de Venkelbaan 42 in Capelle aan den IJssel. Ons nieuwe pand hebben we helemaal circulair ingericht. We hebben de indeling zodanig ontworpen dat we alle kantoormeubelen vanuit het vorige pand hebben kunnen hergebruiken. Bureaus hebben we verzaagd om deze passend te maken in het nieuwe pand. Accessoires zoals bloempotten, dienbladen, bijzettafeltjes en dergelijke hebben we geverfd om deze passend te maken in de nieuwe kleurenpallet van het pand. De meubelen die we niet tot onze beschikking hadden hebben we tweedehands aangeschaft. Alles wat we niet konden hergebruiken hebben we verkocht waardoor aan deze producten een tweede leven is gegeven. Ons nieuwe pand ademt hiermee circulariteit.
Jouw vraagstukken hebben wij klaar gestoomd!
Wij kunnen niet wachten om deze ingrediënten samen te laten komen tot jouw à la carte menu. Loopt het water jou ook al in de mond? Wacht dan niet langer en vraag een advies gesprek aan.
Aanvullende informatie
Direct contact
Ons team heeft alle ingrediënten in huis om jou het beste advies te geven over jouw nieuwe grootkeuken.