Koel- en vriesapparatuur voor grootkeukens
Koeltechnisch de juiste keuzes maken
Koeloplossingen zijn essentieel in een omgeving waar de temperatuur snel kan oplopen. In een grootkeuken wil je natuurlijk dat etenswaren goed gekoeld zijn én blijven. De grootste uitdagingen? De omgevingstemperatuur, de benodigde capaciteit en het energieverbruik. Waar moet je op letten bij de aanschaf van koelapparatuur?
En vooral ook heel belangrijk, dienen de koelobjecten te voldoen aan BREEAM credits POL2, POL3 of ENE7a?
Koelapparatuur voor grootkeukens kiezen
Hoe warm wordt het in de keuken? Hoe vaak gaat de deur van de koeling open? Welke apparatuur staat naast de koeling? Hoeveel koelcapaciteit is er op dit moment nodig en in de toekomst? Hoe is de routing in de keuken? Deze vragen stellen we jou om de beste invulling te geven aan jouw koel- en/of vriesapparatuur.
Omgevingstemperatuur
Om koeltechniek optimaal te laten functioneren is de omgevingstemperatuur bepalend. Het heeft namelijk invloed op de keuze voor stekkerklare koelers of vrieskisten of apparaten die draaien op een separate aggregaat. Bovendien moet je bij stekkerklare apparatuur rekening houden met ruimte voor de condensor om warmte af te voeren én er moet voldoende ruimte zijn om koude lucht aan te voeren om de compressor te koelen.
Opslagcapaciteit
Opslagcapaciteit is van groot belang en een uitdaging om die te bepalen. Bereken wat je op dit moment nodig hebt aan capaciteit, maar kijk ook naar de toekomst. Wat is je verwachting en is de capaciteit daarop afgestemd? Pas als je dat weet, kun je investeren in apparatuur die toekomstbestendig is.
Opstelling
Een koeling is een cruciale factor in een grootkeuken of achter de bar. De oppervlakte van de keuken en de hoogte van het plafond hebben invloed op de omgevingstemperatuur, maar ook de keukenopstelling. Het grootste gedeelte van de apparatuur die je gebruikt, geeft warmte af. Hoe warmer een koelkast of vriezer staat opgesteld, hoe meer energie hij verbruikt. Bij 1°C temperatuurverschil kan dat al leiden tot 3 tot 5% meer energieverbruik door het apparaat.
‘Hoe koel ben jij?’
Duurzame koeloplossingen
Natuurlijke koudemiddelen, zoals R290 (propaan) dragen minder bij aan het broeikaseffect, zijn minder slecht voor de ozonlaag en hebben daardoor minder negatieve invloed op het milieu. Een koel-vrieskast op basis van natuurlijke koudemiddelen is niet veel duurder en verdient zichzelf snel terug door de lagere exploitatiekosten, zoals een lager energieverbruik.
FM Grootkeukentechniek geeft de voorkeur aan koel- en vriesapparatuur met het milieuvriendelijke koudemiddel R290.
Koelapparatuur in onze merkenmix
- Koelkasten en vrieskasten
- Shock-koelers en shockvriezers
- Koelwerkbanken en vrieswerkbanken (met lades)
- Saladiéres / pancoolers
- Pizza-prep koelbanken
- Wijnklimaatkasten
- Crushed ice machines
- Wandkoelingen
De nieuwe Europese F-gassenverordening 517/2074
In het kader van de F-gassenverordening is door de EU een uitfaseringsscenario bepaald voor omschakeling naar milieuvriendelijke koudemiddelen met een laag broeikasgaspotential (GWP-waarde = Global Warmth Potential). Hieronder een overzicht van de koudemiddelen welke uitgefaseerd zullen worden (R134a, R404a, R507a). Alternatieve koudemiddelen hiervoor zijn R290, R600 en CO².
Mix & match uit onze merkenmix
Stel samen met ons uit kwalitatief hoogwaardige apparatuur jouw ideale grootkeukeninrichting samen.
Met Basic, Premium en High Level kwaliteitsniveaus til je jouw keukenprestaties naar een hoger niveau.
- High Level, Premium Level en Basic Level apparatuur voor elk budget
- Optimaal rendement met innovatieve apparaten
- Besparingen in tijd en geld door slimme keukentechnologie
Bekijk onze merkenmix
Of vraag gratis onze inspiratiebrochure aan
Bekijk meer
Direct contact
Ons team heeft alle ingrediënten in huis om jou het beste advies te geven over jouw nieuwe grootkeuken.