010 - 511 54 99

Is jouw grootkeuken toekomstproof?

Een kijkje in ‘de Grootkeuken van Morgen’

De grootkeuken-wereld staat niet stil en wij ook niet. Wij proberen zelfs een beetje vooruit te lopen. Heb jij jezelf al eens de vraag gesteld of je meer uit je huidige grootkeuken kunt halen? Met dezelfde mensen of wellicht met slimmere apparatuur? Welke technieken zorgen ervoor dat je meer kunt bereiken? Dat zijn uitdagingen waar wij graag onze tanden in zetten.

Vijf hoofdgerechten voor jouw Grootkeuken van Morgen

Wij hebben vijf hoofdgerechten klaargestoomd. Je krijgt ze alle vijf voor de kiezen. Proef ze en bepaal welke op jou van toepassing zijn. Dan helpen wij jou verder met de invulling ervan.

Verbruik

Een grootkeuken verbruikt veel; gas om op te koken, ingrediënten om te vervaardigen, water om te bereiden en te spoelen achteraf. Hoge kosten waarop je kunt besparen.

De gaskraan gaat dicht en dit is niet zonder reden. Het rendement van inductie toepassing is vele malen hoger dan met een gaskooktoestel. In aanschaf is inductie hoger maar in de exploitatie merk je dit direct. 

Binnen de vaatwastechniek zijn er diverse mogelijkheden om het verbruik van water te minimaliseren ten opzichte van jouw huidige opstelling. 

Wist je dat er meerdere grootkeuken apparaten zijn die in aanmerking komen voor de Energie Investeringsaftrek (EIA)? Met deze regeling ondersteunt de overheid ondernemers bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Een fiscale regeling waarmee je 45% van de investeringskosten van jouw grootkeukenapparatuur kunt aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Je bent zelfs nog voordeliger uit, omdat je minder energie verbruikt met het duurzamere apparaat en dus een lagere energienota ontvangt.

Behalve besparingen op het klassieke verbruik van water, gas en elektriciteit, kun je ook winst behalen in je proces. Wij adviseren over een aanpassing van je werkmethodiek, die een lagere inzet van arbeidsuren tot gevolg kan hebben. Efficiëntie is key!
Wij kunnen snel een indicatie geven van wat je kunt besparen op het moment dat je een investering doet in apparatuur in combinatie met een aanpassing in de werkmethodiek en in hoeveel tijd je de investering terugverdient.

Vraag onze inspiratiebrochure aan

Innovaties

Er komt altijd een moment dat je een (hogere) investering moet doen om je grootkeuken optimaal te laten functioneren. Kosten die je nu maakt, geven voordeel op termijn. Zo kun je door slimmere en compactere grootkeuken-apparatuur te gebruiken, besparen op personeelskosten.

Een goede reden voor innovatie van je apparatuur is het terugdringen van de productietijd, met behoud van kwaliteit. Er zijn bijvoorbeeld apparaten die verschillende bestaande technieken combineren, waardoor je in minder tijd een product kunt bereiden of bewaren. Dat levert direct winst op in geld en service.
Apparatuur welke fool-proof zijn ontworpen waardoor elke medewerker in de keuken de bereiding conform jouw receptuur kan bereiden waardoor je de kwaliteit constant houdt. 

Ook zijn er vele ontwikkelingen op het gebied van connectiviteit. Het op afstand uitlezen, monitoren of activeren van je apparatuur. Hierdoor kunnen processen al worden opgestart op momenten dat je zelf nog niet aanwezig bent. Een ander voordeel is dat met deze toepassing je een duidelijk beeld krijgt van het verbruik van het apparaat.

Vraag onze inspiratiebrochure aan

Duurzaamheid & Cirulair

We zijn ons steeds bewuster van de beperkte houdbaarheid van de aarde. Daarom is het belangrijk om te weten hoeveel energie een apparaat verbruikt en hoe lang het die energie gebruikt. Door het toepassen van energieterugwinning kun je dit verbruik minimaliseren. 

Duurzame kenmerken zijn op alle productgroepen in te vullen; bijvoorbeeld temperatuurmanagement systemen, vraaggestuurde installaties (afzuiging en koeltechniek), materialen met FSC keurmerk (uitgiftebuffetten) en natuurlijke koudemiddelen (koel/vrieskasten, werkbanken en cellen).

Circulariteit gaat daarin nog een stap verder. Circulariteit gaat over het hergebruik van grondstoffen met als doelstelling het minimaliseren van afval. In drie woorden: reduce, reuse en recycle. Wij hebben de ambitie binnen onze merkenmix duurzame en circulaire alternatieven aan te bieden. Per productgroep liggen de uitdagingen voor circulaire toepassingen uiteen. Wij zien de uitdaging hier met jou in mee te denken!

Ook binnen Food Waste is een duurzame slag te maken. Overblijfselen van keukenafval kun je direct verwijderen waar ze ontstaan. Per pomp of per vacuüm transporteer je het afval naar een verzameltank waar het veilig en geurloos wordt opgeslagen. Je kunt zelfs een vetafscheider in het proces integreren. Op die manier ontstaat een gesloten, geautomatiseerd systeem waarin je hygiëne en kosteneffectiviteit optimaal combineert.

Vraag onze inspiratiebrochure aan

Trends

Een grote trend in de gastvrijheidssector is de open keuken voor de ultieme Food Experience. Dat houd in dat alle processen zichtbaar zijn voor de gast, die hierdoor een volledig beeld krijgt van het hart van je bedrijf, de keuken. Hoe zorg je ervoor dat de gast ziet wat gezien mag worden, en andere processen achter de schermen blijven? Waar leg je de focus op voor de gast? Dit vraagt om creativiteit in de inrichting en in toepassing van de juiste apparatuur.

Om te bepalen welke functionele apparatuur gezien mag worden, is het belangrijk om na te gaan wat de gewenste bereidingswijze of omgang met producten is. Plaats deze centraal in het zicht en overige werk- en voorbereidingsruimten daar omheen. Kies bijvoorbeeld voor hippe apparatuur die voornamelijk opvalt door het uiterlijk. Wil je graag tonen dat je producten vers zijn? Laat dan vooral de oven zien die de broodjes afbakt of de mini-kas waaruit je de verse groenten plukt voor het menu van die dag. Verschillende manieren van koken kun je altijd vertalen naar het beeld van de gast.

Vraag onze inspiratiebrochure aan

Wet- en regelgeving

Daar waar gekookt wordt, daar gelden regels. Niet alleen die van de kok, maar ook de wettelijke regelgeving moet in acht worde genomen.

Op dit moment is de F-gassenverordening (EU) nr. 517/2014 van kracht. Doel van die verordening is  het milieu te beschermen door de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen te verminderen. In deze nieuwe F-gassen wetgeving worden de koudemiddelen R404A en R507 versneld uitgefaseerd. Dit zijn de gassen met een GWP (Global Warmth Potential)-waarde boven de 2.500.

Per 1 januari 2020 mogen deze koudemiddelen niet meer geproduceerd worden, waardoor ze schaars raken en de prijs hoger wordt. Wij adviseren je graag over andere mogelijkheden op basis van jouw installatie.

Ook heeft de overheid een informatieplicht energiebesparing in het leven geroepen sinds 1 juli 2019. Verbruikt jouw bedrijf per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (equivalent)? Dan ben je verplicht energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Deze zijn uitstekend toe te passen op nieuwe grootkeuken-apparaten.

Vraag onze inspiratiebrochure aan

Vraag ons vandaag om jouw grootkeuken van morgen

Wij kunnen niet wachten  onze hoofdgerechten voor je klaar te maken. Loopt het water jou ook al in de mond? Wacht dan niet langer en doe de gratis quickscan!

Doe de gratis quickscan
Of vraag onze inspiratiebrochure aan

Stel je vraag aan FM Grootkeukentechniek

Aanhef *

Direct contact

Ons team heeft alle ingrediënten in huis om jou het beste advies te geven over jouw nieuwe grootkeuken.

010 - 511 54 99 Plan adviesgesprek

Trots op onze klanten

010 - 511 54 99 Contact